Cum aleg structura casei ? partea a II-a – Casele din Lemn

Cum aleg structura casei - lemnul

grinzi lemn lemelar

Continuăm cu descrierea ultimului tip de case și anume : casele din lemn

- STRUCTURA CASEI ÎN CADRE DIN LEMN ( vezi foto sus)

Structurile în cadre din lemn pot fi realizate din elemente de lemn brut sau elemente din lemn  lamelar încleiat.                                                                                                    Structurile CLC în cadre sunt realizate din lemn lemelar încleiat, acesta fiind un material net superior din toate punctele de vedere lemnului brut. Pentru mai multe informații accesați  Lemnul Lamelar

Fiind o structura în cadre , așa cum deja am precizat, toate elementele de rezistență - fundații, grinzi, stâlpi, planșee, șarpantă, elementele metalice de îmbinare - sunt calculate si dimensionate antiseismic în concordanță cu zonarea teritoriului României, rezistând unui seism pâna la gradul 9 pe scara Richter. Calculul elementelor asigură, de asemenea o buna economie a materialului lemnos. Prefabricarea  fundațiilor și a elementelor din lemn asigură o calitate ridicată, cu toleranțe minime la montaj. Precizia structurii este impecabilă. Așa cum era de așteptat, în domeniul caselor de locuit asemenea structuri din lemn lamelar sunt rare, probabil datorită prețului mai ridicat față de al lemnului brut, a golului legislativ în privința calculului antiseismic  sau a lipsei de informare a celor care iși construiesc locuințe. Arhitectura exterioară a caselor CLC rezultă natural din configurarea structurii în cadre, aceasta căpătând valoare estetică. Naturalețea lemnului este pusă în valoare prin expunerea elementelor structurale. La interior sentimentul de bine este covârșitor, datorită suprafețelor vitrarte generoase ce permit o comunicare cu natura fară precedent. Paradoxal consumul de material lemnos este comparabil, chiar mai mic în unele cazuri, cu cel al unei case cu pereți din lemn portanți datorită arhitecturii aerisite, a  faptului ca structura de rezistență permite deschideri mari, iar pereții interiori si exteriori presupun practic același consum. Costul caselor în cadre din lemn  CLC este totuși mai ridicat decât al "caselor americane" în principal datorită materialului superior folosit, a structurii în cadre cu toate avantajele acestui sistem, a costului de proiectare de rezistență și nu în ultimul rând datorită finisajelor și dotărilor superioare.


                 - STRUCTURA CASEI CU PEREȚI PORTANȚI DIN RIGLE DE LEMN - așa zisele "case de lemn americane",


 

Din păcate în cazul caselor din lemn situația este mult mai grava decât la cele metalice datorită proprietăților lemnului. Deși este tot un material de construcție foarte elastic și cu o greutate specifică redusă, rezistența lemnului este mai scazută decât în cazul metalului. În momentul în care este pus în opera trebuie să aibă un anumit grad de umiditate, să fie ignifugat, tratat împotriva dăunătorilor, pe termen lung necesitând o întreținere mai atentă. Tocmai din cauza factorilor expuși mai sus sunt necesare măsuri suplimentare, măsuri pe care firmele ce oferă asemenea structuri nu le aplică. În general alcătuirea pereților- diafragmă se face din dulapi de lemn cu un grad de umiditate necontrolat, asa cum sunt achiziționți din depozite, și apoi placați cu O.S.B. , polistiren si gips-carton. Așa cum am explicat și la casele metalice acest tip de pereți ce ar putea fi asemănat și calculat  la fel ca  diafragmele de zidărie  nu beneficiază de calcul antiseismic sau de norme  de alcatuire, acest lucru fiind cu atăt mai grav la casele de lemn datorită rezistenței mai scăzute a acestui material. Nu se acordă atenție prinderii structurii de fundație care în general se realizează total neadecvat cu mustăți de oțel-beton, nu se calculează și nu se dimensionează  îmbinările metalice între elementele de lemn. Am importat practic un sistem care nu are legatură cu normele și standardele de construcție din țara noastră, sistem încă neverificat în practică la un cutremur peste 7 grade. Din păcate nu exista nici un fel de campanie de conștientizare a publicului despre pericolele si dezavantajele majore ale acestui tip de casă. Nici pentru acest tip de casă nu se cere proiectul de rezistență.            Arhitectura acestui tip de structură cu pereți de lemn este similară ca aspect și funcționalitate caselor din zidărie. Modificări majore nu pot fi făcute dupa execuția structurii.              Costurile unei asemenea structuri sunt practic cele mai mici din piața, acesta reprezentând în opinia mea, singurul avantaj în alegerea acestor case. Totuși punând în balanță rezistența deficitară, alegerea devine în principiu cea mai puțin indicată dintre toate opțiunile, siguranța familiei fiind neprețuită !    

Vă propun în continuare o sintetizare și în același timp o clasificare a tuturor tipurilor de structuri descrise până acum, în funcție de mai multe puncte de interes. Clasificarea de mai jos cuprinde aspecte asupra cărora mi-am exprimat o opinie personală, susținută de  experiența a 20 de ani în domeniul construcțiilor de locuințe. (click pe tabel pentru zoom)  

Comments are closed.