Cum aleg structura casei ?

Cum aleg structura casei

Partea I - CASELE DIN ZIDĂRIE/BETON ȘI CASELE METALICE

Pentru cine a construit o casă sau urmeaza sa construiască, sunt convins, intrebarea "cum aleg structura casei ?" este una importantă. Sigur a existat la un moment dat o etapa de confuzie în privința deciziei de care depinde siguranța viitoare a familiei si a investiției în sine .  Ce tip de structură de rezistență imi va oferi cea mai mare siguranță si cu ce costuri - zidărie portantă, metalică sau lemn ? Argumentele în favoarea oricărui tip de structură sunt multe, pro sau contra , mai mult sau mai putin adevarate, dar depinde de fiecare dintre noi cum alegem si cum ne lasam convinși de una dintre "tabere". Adevarul este ca orice variantă ați alege există avantaje si dezvantaje. Vă propun in continuare o analiza  a fiecarui  tip de casă din perspectiva a 3 aspecte : rezistenta, cost si arhitectură . Vom începe cu cele mai des întâlnite , cele din zidărie portantă urmate de cele metalice iar în partea a 2-a ne vom ocupa de cele din lemn.

 I. Cum aleg structura casei - CASELE DIN ZIDĂRIE ȘI BETON 

Sunt cele mai raspândite la noi în țara, aflându-se în topul preferințelor. Avantajele acestui tip de casă sunt numerose, dar există și câteva dezavantaje. Din punctul de vedere al rezistenței, exista 2 tipuri de structură ce poate fi utilizată :

STRUCTURA CASEI DIN ZIDĂRIE PORTANTĂ

Acest sistem este cel mai raspândit și este foarte bine reglementat în țara noastră putând rezista unui cutremur de 9 grade pe scara Richter. Rezistența casei la solicitarile provenite din greutatea proprie , încarcari utile și seismice sunt preluate de diafragmele realizate din zidarie si întarite cu ajutorul sâmburilor si centurilor din beton armat, elemente cu  reguli de alcatuire clar specificate in normativele de construcții și care în principiu nu necesită calcul. Totuși în alcatuirea unei case intră si alte elemente care trebuie calculate: cum ar fi  armarea și dimensionarea eventualilor stălpi izolați, a buiandrugilor, a grinzilor  și a plăcilor. În faza de proiectare pentru obținerea Autorizației de Construire în cazul acestui tip de structură nu este obligatorie realizarea proiectului de rezistență decat parțial ( planul de fundație și detaliile acestora ). Și atunci lasăm, din pacate, în cele mai multe cazuri execuția acestor elemente  în seama meseriașilor . Puțini beneficiari ai unei astfel de structuri cer realizarea proiectului  de rezistență sau urmarirea acestuia de către un inginer de specialitate. Foarte probabil  peste 50 % ( știu , pare mult, dar experiența o demonstrează ) dintre specificațiile normativelor de rezistența nu vor fi respectate rezultând astfel structuri cu o rezistența incertă la un seism major sau cu o alcătuire neeconomică. Costul de realizare al unei structuri din zidarie portanta este unul mediu atat din punct de vedere al materialelor cât și al manoperei - cele mai multe echipe de meseriași sunt "specialiști" în acest tip de casa si pot fi gasiti cel mai ușor . Materialele de construcție sunt foarte usor accesibile si în ciuda variațiilor inerente datorate factorilor economici au un preț relativ stabil si rezonabil . Arhitectura permisa de acest sistem structural se înscrie în imaginea de ansamblu a caselor din Romania , cel putin cele construite în ultimii 20 de ani . Flexibilitatea acestui sistem constructiv este în schimb foarte redusă. Recompartimentări ulterioare finalizării structurii nu mai pot fi realizate decăt în mică măsura, deoarece pereții nu pot fi darâmați, avand rol de rezistență.

STRUCTURA CASEI ÎN CADRE DIN BETON ARMAT ( vezi foto sus)

Acest tip de structura preia încarcarile proprii , utile si seismice prin intermediul cadrelor transversale si longitudinale alcătuite din stalpi și ginzi. Zidaria nu mai are rol portant ci numai de închidere exterioara si compartimentare. Avantajul este ca structura nu poate fi realizată decât avand obligatoriu  în spate un proiect de rezistență prin care se dimensionează și se armează toate elementele de beton - fundații , stalpi, grinzi, plăci . Acest tip de structură este foarte elastic rezistând la un seism pana la 9 grade. Verificările obligatorii atat in faza de proiectare cat și în cea de executie exclud sau minimizează factorul "meseriașul știe mai bine cum se face " ! Costul acestui tip de structura este mai mare decat al celui din zid[rie portantă datorita faptului ca dimensionarea și armarea elementelor de beton este mult crescută pentru a prelua toate încarcările, zidăria nemaiavând acest rol, deși cantitativ poate fi la fel pentru ambele tipuri de structură. În ciuda acestui fapt protecția conferită și siguranța că am realizat o structură dimensionată și configurată corect antiseismic justifică întru-totul costul mai mare . Arhitectural sistemul în cadre permite realizarea unor construcții moderne  atât vizual cât si funcțional. Se pot realiza deschideri mari, spații ample ,iar compartimentările inițiale, fiind realizate din elemente neportante pot fi regândite oricând. Pe de altă parte structura în cadre impune o ordonare mai riguroasă a poziționării stâlpilor și implicit a formei generale a casei.

 II. Cum aleg structura casei - CASELE METALICE

Iată o structură de rezistență alcatuită dintr-un material cu o elasticitate superioară betonului, cu o greutate specifică mult redusă fața de o casă din zidarie, ușor de asamblat, durabilă și care începe să prindă teren si în țara noastră. Acestea sunt caracteristici foarte bune pentru un material de construcții  comun si care creaza premizele unei structuri cu un raspuns foarte bun la seism. Și aici se deosebesc două tipuri de structuri.

STRUCTURA CASEI CU PEREȚI  DIN RIGLE DE OȚEL


 
 

Această structură pe care o vad tot mai des executată, pare că ia amploare la noi în țara. Ar putea fi asimilată în calculul antiseismic , ca și în cazul caselor din zidarie, cu o structură ce utilizează diafragme, dar realizate din rigle de oțel. Deosebirea majoră este că la casele din zidărie normativele în vigoare la noi în țară vin cu reguli clare de execuție care înlocuiesc parțial calculul, pe când acest sistem cu pereți din rigle de oțel este unul importat, nenormat în România. Nu am întâlnit pâna acum decât prezentări în care se aduc ca argument niște încercări făcute în S.U.A. si asigurari că rezistă , niciodată precizari clare dacă s-a realizat calculul antiseismic și cum. Teoretic nimic nu îi împiedică pe cei ce realizează astfel de structuri să efectueze un asemenea calcul, dar am mari îndoieli că se și realizează în fapt. În concluzie - Atenție ! O  asemenea structură deși poate rezista la cutremur, nu beneficiază de norme de alcatuire verificate  și ar putea ascunde costuri si consumuri de materiale nejustificate. Arhitectura acestui tip de structura din pereți de oțel este similară ca aspect si funcționalitate caselor din zidărie. În ce privește costul caselor metalice, indiferent care dintre tipul de structură descrisă mai sus am alege, este unul mai mic decat al unei case din zidărie și beton armat, cu un procent cuprins între 10 si 30 %, depinzând de tipul structurii, izolația folosită, manoperă ș.a.m.d. Cred că structura ușoară alaturi de costul redus sunt principalele argument în favoarea acestui tip de casă.

STRUCTURA CASEI ÎN CADRE DIN OȚEL 

Ca și în cazul caselor din zidărie acest sistem constructiv vine numai cu avantaje. Începand cu  proiectarea antiseismica care va dimensiona stâlpii și grinzile în conformitate cu zona în care se construiește pâna  la faza de execuție. Consumul de materiale este de asemenea riguros controlat . Calculul structurii ne asigură ca se vor irosi materiale si bani supradimensionând elementele. Pentru stâlpii și grinzile de lemn se pot folosi atat profile metalice laminate cât și cu sectiune compusa. Din păcate am vazut foarte rar case metalice care utilizeaza un  asemenea tip de structura, consacrata si normata în țara noastră. Majoritatea caselor metalice se construiesc , în schimb utilizând sistemul importat si neverificat în general, descris mai sus. Arhitectural sistemul în cadre permite, ca și la structurile din zidarie, realizarea unor construcții moderne  atât vizual cât si funcțional. Compartimentările inițiale fiind facute din elemente neportante pot fi regândite oricând. Estimez costul unei case metalice în cadre cu 10 -15% mai mare decât al uneia din pereți portanți metalici. Dacă oferta pentru sistemul în cadre ar fi mai bogată evident și prețul lor ar putea sa scadă. Urmează în partea a 2-a descrierea ultimului tip de case - CASELE DIN LEMN și o scurta clasificare a celor trei sisteme descrise.  

Comments are closed.